RUSSISCHE KUNSTSCHILDERS

Vanaf 16 november jl. exposeert Kirill Datsouk in de Galerie Peter Altena aan de Brinkstraat.
De expositie is tot nu toe zeer succesvol verlopen. Kirill schildert in een hedendaagse realistische stijl. Zijn oeuvre is omvangrijk, van stilleven, naakten, composities, portretten tot en met landschapschilderijen, vooral gemaakt tijdens zijn vele reizen door Europa. Heel herkenbaar zijn de schilderijen gemaakt in Frankrijk en langs de Nederlandse kust. Kirill ontwikkelde zijn stijl van klassiek – naar een hedendaagse emotioneel-realistische stijl, geschilderd in losse- en vlotte toetsen. Kirill noemt dit ‘Emotioneel realistisch’ omdat hij daarmede duidt op de stille kracht van het onderwerp. Hij onderzoekt de zeggingskracht en de essentie van zijn onderwerp en maakt ons daarvan deelgenoot bij het zien van het schilderij. In Rusland wordt hij gerekend tot de bekende en gerenommeerde schilders. Tijdens zijn opleiding aan de Ilya Repin Academie in St. Petersburg bestudeerde hij werken van de Spaanse schilders Velasquez en Sorolla; ook die van de Amerikaanse schilder John Singer Sargent en de Zweedse Anders Zorn. Van deze laatste schilder is thans een omvangrijke retrospectief te zien in het Fine Art Museum van San Fransisco, mocht u toevallig die kant opgaan.
Kirill Datsouk kan ingedeeld worden onder de postimpressionisten. Zijn contrasten in licht en donker, warme – en koele kleurstellingen maken zijn schilderijen in combinatie met een geheel eigen textuur tot een levendig en boeiend schouwspel.
Kirill Datsouk, is geboren in 1974 in Yuzhno-Sakhalinks. Een plaatsje op het eiland Sakhalin, gelegen ten noorden van Japan. Kirill groeide op tussen de penselen, verftubes en verzameling archeologische kunstvoorwerpen van zijn vader, die naast wetenschapper ook kunstenaar was. Na zijn vijfde levensjaar verliet Kirill het eiland en verhuisde naar Leningrad, het huidige, Sint Petersburg. Daar volgde hij zijn voortgezette opleiding aan de Ilya Repin Academie. Aanvankelijk in de richting architectuur, maar omdat deze richting hem niet die vrijheid en voldoening kon geven om zijn creativiteit te ontplooien, koos hij later voor de richting van de schilderkunst. Hij onderzocht vele stromingen in de schilderkunst van o.a. symbolisme, surrealisme naar het uiteindelijke realisme. In dit laatste voelde hij zich het best thuis. In tegenstelling tot veel Russische atelierschilders, werkt hij ook in de buitenlucht ‘en plein air’ en is dan even trefzeker en bedreven, dan menigeen van zijn collegae.
Buiten schildert hij ‘ à la prima’, d.w.z. ‘nat in nat’, geen opbouw in lagen maar rechtstreeks op het doek, zoekend naar het eindresultaat. Deze techniek is noodzakelijk van wege het wisselende licht en -omstandigheden. Snelheid en trefzekerheid van de penseelstreek zijn dan geboden. De schilder heeft geen tijd te onderzoeken. De gelijkenis van het beeld hoeft niet in overeenstemming te zijn met de werkelijkheid. Het gaat om de sfeer en de essentie van het beeld. Als hij schildert heeft Kirill alleen oog voor die elementen. Op zo ’n moment is hij één met zijn ‘ezel’ en merkt niet op dat er mensen over zijn schouder meekijken. Alleen de interactie tussen zijn penseel en het doek verraden zijn emotie tijdens het schilderen. Hij studeerde af in 2001 met een onderscheiding voor zijn schilderij ‘De daklozen’. Hij was getroffen door de desolate situatie van de armen en de onverschilligheid en meedogenloosheid van de Russische autoriteiten. Dit schilderij hangt in het museum van de Ilya Repin Academie in Sint Petersburg.
Kirill Datsouk is ook een getalenteerde portretschilder en verwerft veel faam en opdrachten in binnen- en buitenland. Bij portretschilderen is de gelijkenis evident. Langzaam bouwt hij het schilderij op en neemt met regelmaat de nodige afstand, in tijd en ruimte, om het portret en model met frisse blik weer te ontmoeten, zo zoekt hij naar de ziel van zijn model. Kirill’s thuisbasis is in Sint Petersburg, van waaruit hij met grote regelmaat tournees maakt door Europa, met veel ontmoetingen aan de Hollandse – en Franse kust.
Na deze expositieperiode komt hij in 2014 nog meerdere keren naar de galerie voor portretopdrachten. Afspraken hiervoor kunnen gemaakt worden met de galerie. Zijn werken zijn nog te bezichtigen tot en met zaterdag 2 februari in de Galerie Peter Altena, Brinkstraat 27, 3741 AM Baarn. Zie ook www.galeriepeteraltena.nl ; openingstijden: wo/za van 13-17 uur en op afspraak. Tel: 035-5412185