2013-07-10 mobieltje 147

Peter Altena is een ‘ plein-air’ schilder bij uitstek en werkt het liefst op locatie. Afgelopen jaar was hij bij schilderfestivals vaak te zien langs de Hollandse kust, o.a. Domburg, Noordwijk aan Zee, Katwijk aan Zee en in oktober tijdens Kunst 10-daagse in Bergen NH, ook in Petten, waar een Belgische kotter op een strekdam was gelopen. Hij schildert ‘en-plein-air’ in alle jaargetijden en doet dit met overgave en geestdrift.  Deelname aan deze schilderfestivals zijn doorgaans op invitatie, waardoor het niveau navenant hoog ligt. Op locatie werken vraagt veel organisatievermogen en vergt veel inspanning eer men aan schilderen toekomt. Ook vraagt het schilderen in de buitenlucht om concentratie. Het filteren ”Focussen op dat wat je boeit” uit een overvloed aan indrukken. Dus:” Niet alles willen schilderen wat je ziet, dan schilder je uiteindelijk niets” Het zoeken naar een goede compositie is belangrijk. De ‘natuur als atelier’ is een ultieme uitdaging voor iedere  plein-air schilder. Alle facetten van weersomstandigheden tot en met het formaat van het Schilderdoek in de buitenlucht spelen mee. Doorgaans werken plein-air schilders op linnen doekjes of  houten paneeltjes, getagd aan een handige veldezel “Poschade” genaamd. Het formaat van het doek is ingegeven vanwege de voortdurende verandering van het licht. Snelheid van werken, met een directe toets is daarom geboden.

Het schilderprogramma voor de komende maanden in dit jaar ziet er als volgt uit:

  • Vanaf  25 april tot en met 3 mei is schildert hij in Bergen aan Zee (House Glory). Hij doet mee aan een prestigieuze schilderevenement, georganiseerd door Gallery PR2 uit Amsterdam.  Samen met een aantal binnen- en buitenlandse gerenommeerde kunstschilders schildert hij het hedendaagse leven rond Bergen en Egmond in de voetsporen van George Hitchkock. De deelnemers vinden hun intrek in House Glory in Bergen aan Zee. Ooit een sanatorium voor kinderen met longziekten Nu, een mooi hotel, gelegen op de top van de duinen. Het duingebied rond dit hotel heet  ‘de Russische duinen’.  Ontstaan in de Napoleontische tijd toen Russische soldaten vochten tegen Napoleon. Het adres van House Glory is: Elzenlaan 2, 1865 BM Bergen aan Zee.
  • Op 26 april,’ Koningsdag’  is Peter samen met zijn collega’s te zien in Bergen centrum.
  • Op 29 april is hij op het strand bij Egmond aan Zee en op 1 mei, in de bollenvelden rond Egmond een de Hoef. De geschilderde werken  worden geëxposeerd in House Glory.  Wellicht een leuk idee om eens langs te komen om te zien wat er zo al geschilderd is.
  • Op 4 mei wordt het bivak opgebroken en gaat al het werk naar hartje Amsterdam om daar nog eens zes weken in de Gallery PR2 aan het publiek getoond te worden. Ondertussen vertrekt  Peter naar Domburg, waar hij in de twee weken vanaf 25 mei tot 6 juni aan de slag gaat. De eerste week, dit is de week van Hemelvaartsdag  valt samen met de schilderweek van Domburg. In de jaren 2011 en 2012 was Peter ook deelnemer aan de schilderweek, georganiseerd door Stichting Art Performance, met het doel om de schilderkolonie wat Domburg ooit was, weer in die hoedanigheid te herwinnen. Peter komt in Domburg al een aantal jaren en schildert strand en zeegezichten” In het licht van Walcheren”  Op het strand heeft Peter een strandcabine zodat bij mooi weer  het strand en de zee tot zijn werkterrein hoort. Gefascineerd door de wisselende luchten en het spel tussen water en strand, schildert hij het liefst bij opkomend tij. De zee is dan in haar element.  De palissadestrekdammen verdwijnen langzaam  in de hoge golfen en als hij niet tijdig zijn ezel verplaats staat hij ook tot kniehoogte in het water, gadegeslagen door voorbijgaande badgasten die nu toch wel nieuwsgierig worden wat op het doek komt.. De werken die hij op deze locatie maakt zijn bij uitzondering van de ezel te koop. Hij werkt standaard voor zijn galerie in Baarn. Leuk als u langskomt en wellicht laat hij zich verleiden om voor u in opdracht een schilderij te maken als leuke aandenken aan een stukje puur originele Hollandse kust. 
  • Na Domburg schildert hij op 13 juni tijdens de visserij dag in het IJsselmeerstadje Spakenburg. Van ouds her een palingdorp zoals Volendam. In Spakenburg  is hij te vinden rond de oude haven met zijn ambachtelijke  scheepswerf voor de botters. Het werk wat hij in Spakenburg maakt wordt geëxposeerd in de plaatselijke Restaurant Mandemaakers  aan de Oude Haven. Baarn en Spakenburg liggen zo dicht bij elkaar dat een bezoekje  aan de galerie in Baarn u een genre overzicht geeft van zijn werk.
  • Vanaf maandag 16 juni tot en met 22 juni schildert Peter in Noordwijk aan Zee.  Dit schilderfestival  dat georganiseerd door de stichting  ‘ExpoZee Noordwijk’. Dit jaar voor het eerst is een beperkt aantal kunstschilders uitgenodigd. Noordwijk is de vierde badplaats die een prestigieus schilderevenement organiseert in navolging van de hiervoor genoemde kunstenaarsdorpen aan zee

2013-05-13mob 212
2013-05-13mob 139
2013.05.03.20.26
2013.04.28.16.18

709 707
019