Asija-DSC09187

Galerie Peter Altena staat aan de vooravond van een expositie met twee prestigieuze Russische kunstenaars uit St. Petersburg, te weten Kirrill Datsouk en Asija Uziakova.
Beiden hebben een gedegen opleiding gehad, naar de hoge Russische maatstaven aan de Ilya Repin Academie. Toch licht deze opleiding geruime tijd achter hun rug en hebben zij hun eigen stijl ontwikkeld.
Kirill Datsouk is nog net geen veertig jaar, wanneer hij opgenomen kan worden in de absolute top van de Russische Schilders. Na de val van het ijzeren gordijn reist hij kris kras door Europa. Zo heeft hij Nederland ontdekt, middels een uitnodig van Domburg. Hij is gefascineerd geraakt van het Hollandse landschap. De helderheid van de luchten, ‘bijna kitsch’ hoor ik hem zeggen, maar zo fascinerend om te zien hoe snel de luchten veranderen. Dit alles heeft natuurlijk te maken met de ligging van Nederland aan de zee, op het westen. De schilders uit de gouden eeuw werden daar al om geroemd. Zijn inspiratiebronnen waren de Spaanse schilders Velasquez en Sorolla en de Noorse schilder Zorn. Natuurlijk hoort de Amerikaan John Singer Sargent daar ook bij. Kirill’s vlugge en trefzekere touche stelt hem in staat veel dynamiek te leggen in zijn schilderijen en bij uitstek in zijn waterpartijen. Het kan niet anders, als je bedenkt dat hij in de eerste jaren van zijn jeugd gewoond heeft aan de oostkust van Rusland, op een eiland. Kirill is een all-round kunstschilder, van genre stukken, landschappen tot portretten aan toe. Hij beheerst dit allemaal en geeft het met een geheel eigen touche weer. Galerie Peter Altena heeft de primeur deze kunstschilder in zijn stal te mogen opnemen. Kirill Datsouk zal vóór de opening om 16 uur, verricht door Burgemeester mr. M. Roëll, een portret schilderen, à la prima. Dit betekent dat hij nat in nat een portret schildert in een vrij korte tijd. Dit in plaats van eerst een aantal gedegen voorstudies te maken. Bij mooi weer zal dit ‘buiten’ vóór de galerie plaatsvinden in de Brinkstraat en bij slecht weer ‘binnen’ in de galerie. Hij is een trefzekere portrettist. Hij weet in een relatief korte tijd de juiste karakter weer te geven. Onlangs heeft hij Mathijs Rölling, Henk Helmantel, Eddy Roos geportretteerd en natuurlijk ook de galeriehouder.
Hij is in staat om zich te beperken tot de essentie van zijn thema. Daar waar het omgaat. Want zoals hij zegt: ‘Wanneer je alles wil schilderen dan schilder je uiteindelijk niets’!

Zijn echtgenote Asija Uziakova heeft een volledig andere temperament en stijl van schilderen. Zij maakt veel genre stukken. Vooral boeketten met porselein, glas of anders blinkende voorwerpen zoals tafelzilver. Zij is gefascineerd van het schouwspel van het licht en de reflecties. Asija zou dagen kunnen doorbrengen met haar schildersezel in de Hermitage. Beide schilders zijn zo volkomen anders in de benadering en aanpak bij het maken van hun schilderij. Daar waar Asija ingetogen is, daar is Kirill uitbundig, en waar hij ingetogen is, daar lijkt het net alsof Asija zoekt naar een trefzekere touche. Ik denk vrouweigen. Zij heeft in St. Petersburg meegewerkt aan het restaureren en maken van fresco’s in de St. Nicholas Kathedraal op een wijze zoals Michelangelo dat vroeger deed in de Sixtijnse Kapel. Beide schilders hebben een grote staat van dienst en kunnen niet leven zonder te schilderen. De schilderijen van deze Russische schilders zijn te zien vanaf 16 november tot en met 31 januari 2014 in Galerie Peter Altena, Brinkstraat 27 te Baarn. Openingstijden: wo/za van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak.