Kirill Dasouk


“Voor mij is het schilderen vooral een
geweldig observeren van materie, licht
en stemming, factoren die sterk bepalend
zijn voor de emoties die je ondergaat als
je bezig bent met je onderwerp. Voor mij
is het schilderen psychologie.”
Kirill Datsouk (1974) werd geboren in Yuzhno-Sakhalinsk, waar zijn vader als geoloog was gestationeerd. Het eiland Sakhalin, een voormalige Russische strafkolonie, ligt vlak naast de oostkust van Rusland en net ten noorden van Japan. Eeuwenlang is het afwisselend in Russische en Japanse handen geweest, maar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is het Russisch. Kirills vader bezat een grote collectie opgegraven Japanse beelden en keramiek. Naast geoloog, was hij een kunstenaar in hart en nieren – naar de wens van zijn geleerde maar realistische vader volgde Wladimir Datsouk een opleiding tot een ‘echte baan’ naast het schilderen – zijn huis lag vol met zijn verzamelingen en werken. De eerste jaren van zijn leven werd Kirill dus omringd door Russische en Japanse kunst, meubels, porselein, beeldhouwwerken en de penselen, verftubes en doeken van zijn vader. Buiten het huis strekte zich het overweldigende landschap van het eiland uit met zijn bergen, rivieren, rotsen en wouden…

Lees meer over Kirill

Additional information on Kirill

Read more about Kirill Datsouk